- 2024-11-21
- MND Robotics
Dijital İkizler ve Gerçek Dünya
Sinema ve bilgisayar oyunu tutkunlarının daha gerçekçi üç boyutlu (3B) görsellik taleplerinden belki de en çok yararlanan sektörler robotik ve simülasyon oldu. Grafikler o hale geldi ki, neredeyse gerçekten ayırt etmek mümkün değil. Üstelik grafikler artık sadece ekranlara da sıkışıp kalmış değil Arttırılmış (AR) ve Sanal (VR) Gerçeklik ürünleri sayesinde bu dijital ortamların direk olarak içine de girebiliyor ve neredeyse içinde “yaşayabiliyoruz”.
Peki MND Robotics olarak simülasyon dünyasının bu gelişmesinden nasıl yararlanıyoruz? Öncelikle otonom mobil robot projelerimizin geliştirme süreçlerine adım adım bakarsak:
-
Müşterilerimizin ihtiyaçlarının belirlenmesi
-
İhtiyaçlara göre
-
Robot tasarımının yapılması
-
Robotun prototip üretiminin yapılması
-
Robotun testlerinin yapılması
-
Nihati ürünün üretilmesi ve son testlerinin yapılması
-
Müşteriye ürünün teslim edilmesi
şeklinde özetleyebiliriz.
Buradaki en riskli nokta, deneme adımının ancak sondan iki önceki adımda gerçekleştirilebilmesi. Çünkü, Otonom mobil robotun isterleri tam olarak karşılayıp karşılamadığı ancak gerçek dünya testlerini geçtiği zaman anlaşılabiliyor. Dijital ikizlerin devreye girdiği nokta tam olarak burası. Dijital ikizler, gerçek hayat testlerini, “gerçek hayata gerek duymadan” müşterinin isterleri ve şartları doğrultusunda simülasyon ortamında test edilmesini sağlıyor.
NVIDIA Isaac Sim uygulamasından görüntüler: Konveyör hattında çalışan bir işçinin simüle edilmesi.
NVIDIA Isaac Sim uygulamasından görüntüler: Lidar ile donatılmış bi robotun bir depoda otonom şekilde hareket etmesi.
Bu sayede, otonom mobil robot tasarımları çok hızlı bir şekilde gözden geçirilip gerekli değişiklikler yapılabiliyor ve üstelik üretim gerektirmediği için maliyetleri ciddi oranda azaltıyor. Hatta, sadece normal süreçler değil, iş kazası ve arıza gibi durumlar da simülasyon ortamı içinde değerlendirilebildiği için gerekli önlemler veya alternatif rota güzergahları belirlenmesi gibi “önleyici faaliyetler” ile ileriki süreçlerde yaşanabilecek kayıpların azaltılması sağlanabiliyor.
MND Robotics olarak proje başladığı andan itibaren MND Robotics otonom mobil robotları dijital ikiz yöntemi ile test edilir. Dijital ikiz yöntemi ile simülasyon ortamında, gerçekleştireceği görevleri ve operasyonları sanal bir ortamda simüle edilerek değerlendirilir. Böylelikle otonom mobil robotların dijital ikizlerini kullanarak, bu robotların farklı senaryolar altında nasıl performans göstereceği incelenebilir ve optimize edilebilir.
Dijital ikiz yöntemi, otonom mobil robotların test edilmesi ve geliştirilmesi süreçlerinde maliyetleri düşürür, geliştirme süresini kısaltır ve güvenliği artırır. Bu yöntem, robotların gerçek dünya operasyonlarına daha iyi hazırlanmasını sağlar ve performanslarının optimize edilmesine olanak tanır.
Sizde MND Robotics otonom mobil robotlarının üretim ortamınızda nasıl çalışacağını merak ediyorsanız şimdi bize ulaşın ve toplantı talep edin.